Кефір — густий поживний молочнокислий напій, для виготовлення якого використовують спеціальний грибок.
Приклад вживання
Завод виробляє молоко, кефір, ряжанку, закваски, сметану, сири, продукцію йогуртно-десертної групи, масло.
Походження
запозичене, очевидно, через російське посередництво з якоїсь мови Кавказу;
пор. мегр. kipuri «кисле молоко, приготовлене в міху», ос. kʼæpy (kʼæpu) «кефір», балкар. gəpə «тс.»;
походження цих слів неясне;
Не так багато в нас слів з кавказьких мов, щоб їх викидати. Хай буде.
Воно є у всіх слов'янських мовах:
болг. кефи́р, бр. кефі́р, п., вл. kefir, ч., слц., слн. kefír, схв. кȅфир;