Паска — солодкий здобний високий білий хліб циліндричної форми, що за православним звичаєм випікається до великодня.
Приклад вживання
В великий понеділок до Кайдашів зайшла баба Палажка Солов'їха. Вона була дуже богомольна і щороку їла паску в Києві в Лаврі. (Нечуй-Левицький. Кайдашева сім'я).
Походження
Від гр. πάσκα є фонетичним варіантом слова πάσχα «пасха».
Дарник, хомина паска - високі пісні паски, що їх кладуть на місце забраної плащаниці. На провідну неділю священик їх святив і нарізаними малими шматками роздавав вірним.
(Українські назви з куховарства й харчування. Нью-Йорк 1980 р.).
Дарник, хомина паска - високі пісні паски, що їх кладуть на місце забраної плащаниці. На провідну неділю священик їх святив і нарізаними малими шматками роздавав вірним.
(Українські назви з куховарства й харчування. Нью-Йорк 1980 р.).