Паска — солодкий здобний високий білий хліб циліндричної форми, що за православним звичаєм випікається до великодня.
Приклад вживання
В великий понеділок до Кайдашів зайшла баба Палажка Солов'їха. Вона була дуже богомольна і щороку їла паску в Києві в Лаврі. (Нечуй-Левицький. Кайдашева сім'я).
Походження
Від гр. πάσκα є фонетичним варіантом слова πάσχα «пасха».
Дарник, хомина паска - високі пісні паски, що їх кладуть на місце забраної плащаниці. На провідну неділю священик їх святив і нарізаними малими шматками роздавав вірним.
(Українські назви з куховарства й харчування. Нью-Йорк 1980 р.).
Паска — солодкий здобний високий білий хліб циліндричної форми, що за православним звичаєм випікається до великодня.
В великий понеділок до Кайдашів зайшла баба Палажка Солов'їха. Вона була дуже богомольна і щороку їла паску в Києві в Лаврі. (Нечуй-Левицький. Кайдашева сім'я).
Від гр. πάσκα є фонетичним варіантом слова πάσχα «пасха».
Перекладаємо слово паска
Дарник, хомина паска - високі пісні паски, що їх кладуть на місце забраної плащаниці. На провідну неділю священик їх святив і нарізаними малими шматками роздавав вірним.
(Українські назви з куховарства й харчування. Нью-Йорк 1980 р.).
Папушник - Пасхальный хлѣбъ, баба. Полт. г.
(Сл. Грінченко).
Папушник - сладкая баба пасхальная.
(Сл. Піскунова 1882 р.).
Українські обрядові хліби. Творун. С.
Стор. 25.
21) Родъ пасхи. МУЕ.
(Сл. Грінченка).
+