Доводилось вам коли-небудь польову кашу їсти? Щерба одна, засипана злегка пшоном та задобрена шматочком сала з цибулею – от і все. (Панас Мирний)
Весело снідать посідали, Мочили сухарі в воді, Поки Онисько-кашовар Щербу притирив ваганами, Варену густо з сазанами. (М. Макаровський)
Саламаха й тетеря були постійною їжею козаків, тільки по неділях та на свята кухар варив щербу із свіжої риби. (П. Панч).
Походження
запозичення з тюркських мов;
пор. тур. крим.-тат. čorba «суп, юшка», уйг. čorba, тат. šurpa, чув. шурпе, чаг. узб. šorba, що походять від ар. šurba «ковток; напій; мікстура», пов’язаного, очевидно, з дієсловом šariba «пити, сьорбати»