Олена Курило, "Словник хемичної термінології (Проєкт)", 1923:
Ферментация — см. Броженіе;
Броженіе — [Ферментація, ції, киснення, ня.] Ферментация. Цег. 49. Гірн. 116. Шумування. Грінч.
[] — ухвалені комісією
Тут схожі подали, але не саме це
Я (і гадаю, більшість тут) не біолог і не агроном, тому може хтось, хто в цьому краще освідчений, поясните в чому одміна між ферментацією та квасінням? Наперед кажу спасибі
Ферментація - процес біохемічного, часто безкисневого розкладання органічних сполук, що проходить за участю ензимів (ферментів).
Бродіння - різновид ферментації, де ферменти виробляються лишень мікроорганізмами.
Вимова: {ˈkβ̞aʃeʲɲ(ː)ɜ ~ ˈkβ̞aʃɛ̝ʲɲ(ː)ɜ ~ ˈkβ̞aʃiɲ(ː)ɜ ~ ˈkβ̞aʃeʲɲ(ː)e ~ ˈkβ̞aʃɛʲɲ(ː)e ~ ˈkβ̞aʃiɲ(ː)e}.
http://oldrusdict.ru/dict.html#: квасъ "fermentum, ζύμη" (гр. "fermentation" = ζύμωση); квасити "ζυμουν"; квасьнъ "ζυμίτης, fermentatus"; квашениє "fermentatio".
Калька геть неслушна, бо сим називають зовсім инший плин. Ферментація != окиснення, закиснення, квашення чи щось ще зі схожим значінням.
I u inxix mowfax (ne u odiné!) e imẽ toyui tẽmui touryeno sim znacom.