Основа цього соусу - томатна паста, яку готують із свіжих соковитих помідорів або ж томатів. Саме так європейці скоротили мексиканську назву рослини "чі-томатль". Колумб привіз томати до Іспанії та Португалії вже в 1498 році, з того часу вони поступово входять до основного раціону більшости народів. Томати свіжі, смажені, тушковані, квашені, мариновані... Віват Томатам! Тому вважаю цілком слушно назвати кетчуп "томатником", адже ця лексема виражає його якости найповніше.
Поливка родрого (червоного) цвіту, зроблена з родреньких (томатів)
До періоду СРСР українці не називали помідори помідорами.
http://hrinchenko.com/
Добродію, Вас у інтернеті "забанили"? Не можете відкрити українсько-російські і російсько-українські словники, написані до пори Сталіна і прочитати їх? Якщо Ваша ласка, назвете словник до 1919 року, який засвідчить, що українці звали цю рослину помідорами? А ще поясните, чому словники дають геть инше наймення?
А чого незрозумілого? Дивлюсь корпуси, у яких авторів у яких текстах, потім дивлюсь у Словник Грінченка, побудований на мові селянства, роблю висновки. Не у вакуумі живу - якщо яке слово ніколи не лунало з уст людини, а є хіба в книжках, то нетяжко призру на нього дати, щоб потім пошукати.