Загострена паличка, яку використовують, підсмажуючи на вогнищі сало чи м'ясо.
"М'які, соковиті частини ведмежої туші почали смажити на шпичках, розклавши огнище".(Федір Бурлака).
"Взяв курча на шпичку, спік і з'їв та й ліг собі спати" (Укр. нар. казка).
"Вертел — овороть"
– Російсько-український медичний словник: матеріали до української медичної термінології / Ред. О. В. Корчак-Чепурківський (гол.) [та інші]; упор. М. А. Галин. – Київ, 1920. – С. 16.
https://archive.org/details/slov30/page/n36/mode/1up?view=theater
Штиль - рожен, на котором жарят жаркое.
(Сл. Білецького-Носенка).
Жаба кричить, верещить, а кухар на рожні до кухні її тащить (Укр. пр., 1963, 101).
+++
Дяка