Сир твердий — харчовий продукт, що виготовляється з молока домашньої худоби: корів, кіз, овець, буйволів. Зазвичай має світло-жовтий або білий колір. Пліснява у сирах з цвіллю може мати білий, синювато-зелений або темно-червоний колір.
Приклад вживання
Найчастіші для споживи українцями є види сирів: домашній, зернений сир, твердий сир. По структурі зернений сир займає проміжне становище між твердим сиром і домашнім сиром.
Походження
від прасл. syrъ, але перше так звали лишень домашній білий сир, бо твердих сирів давні слов'яни не знали
цим словом можна називати те, що зараз називають "[плавлений] сирок". А просто "сирок" залишити для солодкої сиркової маси, що схожа на кисломолочний сир.
Префікс "па-" дає відтінок похідности. Давні слов'яни не знали тверих сирів, тож сиром звали лишень домашній білий сир, щоб відрізнити їх, …
Хех, може справді треба просто твердому назву придумати