Значення слова

Творог — кисломолочний продукт, отриманий шляхом сквашування молока та подальшого відділення сироватки.

Приклад вживання

Творог - надзвичайно багате джерело білка, а також низькокалорійний, тому часто вводиться в раціон для схуднення.

Походження

Зустрічається у багатьох слов´янських мовах - біл. тварог, рос. творог, пол. twaróg, чеськ. і словац. tvaroh , прасл. *tvarogъ — очевидно, від *tvoriti.

Розділи
Варіанти написання
кисломолочний сир, домашній сир, сир, творіг
Слово додала

Перекладаємо слово творог

сир
28
Vadik Veselovsky 1 жовтня 2018
26 листопада 2019

Саме так!
Бо домашній білий молочний продукт і є сиром, давні слов'яни лиш це сиром і звали! Жовтий твердий "сир" з'явився у значно пізніші роки, якщо шукати якийсь новотвір, то для нового слов'янам твердого молочного продукту!

28 листопада 2019

Саме сир, бо так воно і є

14 грудня 2020

Ажень в давньоруській так! +
Хоча, я б і "тваріг" як додаткове розглянув.

Два види:
Сир м'який (москвинською буде "тварог")
І сир твердий.

тварі́г
,
тваро́г
11

тварѡ́г
Питомий руський твар. Чужий твар (з рос.) є: тво́рог.

אלישע פרוש 26 листопада 2019
26 листопада 2019

Слово дійсно трапляється в писемних джерелах, написаних українцями з України, чи це знову якісь Ваші семантичні зсуви?
Бо праслов'янське *twarogъ означало просто "сир", різнити цим словом сир твердий од сиру для слов'ян традиційного почали росіяни.

26 листопада 2019

Слово се, писане яко тва́рог, є дано в сл-ку Желехівського/Недільського (товк там німецькою: Streichkäse), шля на джерело в Омеляна Партицького.

Даві слова съіръ та тварѡгъ могли бути тезні, нині же є ті тями різнити, й на щастє є з чого брати.
Крім того джерела, *тварѡгъ – для ЕСУМ – знає й руське Поліссє (сл-к Верхратського: Лексика Полісся), а та земля є загально знана древністю своїх говірок. Не всі питомі слова є кладено в книжних ділах.

26 листопада 2019

Сформулював дещо складно, тепер видалив і написав стисліше.
1) Споконвічно слов'яни знали лишень домашній м'який сир, і звали його сиром, а також тварогом (ну приблизно, звуки були тоді инші).
2) Твердого сиру узагалі не знали, уже в пізніші часи він з'явився.
3) Безглуздо шукати назву для домашнього сиру, бо це і є "сир"! Якби ви сотворили машину часу, і перемістились би до давніх слов'ян, попросивши намалювати сир, кожен з них би намалював нам звичний білий сир, ніхто – сир твердий, для кожного слов'янина сир (як і тваріг) це передусім домашній сир.
4) А отже, якщо хочеться уникнути плутанини, варто шукати новотівр не для слов'янам споконвічного сиру, а для новго їм, перше чужого, твердого сиру. Саме йому (а не білому сирові) не завадив би синонім для того, щоб їх розрізняти.
5) Тваріг поки що є рідкісним локальним синонімом сиру, якщо хочете слово вернути (я бородою і всіма руками за), можна ним стати називати щось вузько пов'язане з сиром, це слово могло дати будь-який товк в процесі еволюції. З таким успіхом, як росіяни називають домашній сир творогом, а новіший твердий сир сиром, українці за деяких обставин могли би навпаки звати домашній сир сиром, а твердий новий молочний продукт тварогом, чи ще як (і це більш логічно, що споконвічний сир будуть далі звати сиром, а чомусь новому і незвичному віддадуть вузьколокальне і рідкісне слово). Та хоч йогурт тварогом назвіть, чи ще що. Або якийсь популярний вид домашнього сиру. А може й дійсно стати твердий сир звати тварогом, він же другорядний – з'явився на століття пізніше від домашнього!
6) Даючи "тварогу" те саме значення, яке є у московській мові, ви лиш зближуєте дві мови, що виправдовує тезу (досі, що вона гомонить!), що українська мова це діялект російської (знаю, що слово творог є ще в різних слов'янських мовах, та думаєте, що російських пропагандистів, яким важливі лиш цифри подібности у сухій статистиці, це зупинить? та й чи не Ви казали, що думка рівнятись на чужі мови, хай і слов'янські, вам противна?).
Ідеально я бачу:
Біле, домашнє – сир;
Жовте, тверде – [влучний прикметник] сир; або просто якийсь новотвір, може щось похідне від слова "сир";
[Щось пов'язане з сиром, або один з видів сиру (може зернений сир)] – тваріг.

18 квітня 2020

Тільки "вурда" є запозичення.

18 квітня 2020

Та є. То від якого словянського кореня є се слово? Яка є його морфологія - корінь, афікси? Гм?

ЕСУМ, том І, стор. 440: вурда.

19 квітня 2020

Яке "вкрав"? Які такі "фарисеї"? Я про "фарисеїв" натяк зрозумів. Влаштую, аби Вам доступ на сю сторінку було заборонено. Хочете?

19 квітня 2020

Поруш є прізвище. І так, воно в перекладі значить у т.ч. "фарисей", але крім того ще: "той, хто викладає значення, товмачить", бо корінь פ-ר-ש значить просто "значення": ма перушо шель блаблабла...? "що значить те й се? – є звичайний звороті в івриті (високого стилю).

19 квітня 2020

З богом, Парасю, як то кажуть.

21 квітня 2020

Аж цікаво цікаво стало, що там за перепис був.

22 квітня 2020

Який перепис?

кисир
8

Кислий + сир = кисир

Софія Бойченко 1 жовтня 2018
13 квітня 2019

хотів запропонувати) КИСломолочний СИР. СС об'єднуються в 1 літеру і маємо кисИр) Співзвучно, до речі, із іншим кисломолочним продуктом кефіром...

ґляґане́ць
5
або
ґля́ґанка
S. Velichko 13 жовтня 2018
13 квітня 2019

наголос на Я. У словнику Ніковського одрук (99%). + у ньому ж подається ж. р. як ґля́ґанка.
П.М.: ґля́ґанка/-нець це швидше не просто кисломолочний сир (кисир), а страва приготована із кисиру з цукром (+ варення можна додавати).

26 листопада 2019

Гарно, але так звуть саме солодкий сир. Гіркий "творог" ґляґанцем не буде.
r2u.org.ua: ґляґанець
Принаймні, я так зрозумів, але може є хто, хто розбирається у сирах, буду радий, якщо помиляюся (бо слово гоже), і він мене виправить.

білий сир
4

аналог польського - сир біяви

Ростислав Шопяк 8 жовтня 2018
26 листопада 2019

Навіть на Київщині так кажуть. А ще "сир домашній".

тварі́г
4

Українське слово слов'янського походження. Походить від праслов'янського *tvarogъ

6 листопада 2020
зсідани́на
3
S. Velichko 13 жовтня 2018
селянський сир
2
Olexander Sadovsky 9 жовтня 2018
кварк
2

Слово "кварк" походить від середньоверхньонімецького "тварк", що у свою чергу - спотворене західнослов'янське "тварог". Маррей Ґелл-Манн, який відкрив кварки, запозичив це слово у Джойса в "Поминках за Фіннеґаном", а сам Джойс віднайшов його в Австрії, де мешкав тривалий час.

В англійській та німецькій мовах цей продукт і досі називають так само, як і елементарну частку, - кварк. Можемо і ми перейняти.

Ivan Syniepalov 1 липня 2019
переварка
1
Muzyka Ticoytvy 24 листопада 2019
ґля́ґаний сир
0

http://hrinchenko.com/slovar/znachenie-slova/11214-gljaganyj.html#show_point
Щоправда, так звуть саме солодкий сир, і я не певен, чи можна несолодкий білий сир так нарекати.

Карл-Франц Ян Йосиф 26 листопада 2019
26 листопада 2019

Пепсин це сучасна, індустріальна, дешева і непочесна заміна ґляґу (хляків). Нормальні люди такого не їдять якщо дізнаються звідки воно.

26 листопада 2019

Ґляґ (витяжка з неперетравленої сироподібної маси в шлунку телят/ягнят), яка містить у собі пепсин та инші ферменти, які зараз одержують промислово різними способами. Будз це і є ґляґований (ферментований ґляґом чи штучними ферментовмісними препаратами) різновид сиру, а ДОМАШНІЙ СИР НЕ ҐЛЯҐОВАНИЙ !
P. S.Vadik Veselovsky, не будемо заплутувати инших користувачів регіональними особливостями приготування сирів:)

26 листопада 2019

Я не знаю коли подівся мій допис щойно, але натуральні хляки чи то ґляґ містять поза пепсином також хімозин чи то реніт, це як різниця між мадагаскарською бурбонською ваниллю та ваніліном.
ПС Тут регіональні особливості це поділ Європи та неЄвропи, ґляґання це суто європейська річ.

26 листопада 2019

Я згідний, що будз з ґляґу і самого пепсину це м'яко кажучи різні продукти, але не будемо заплутувати людей біологічними термінами та особливостями регіонального сироваріння.
Головне, що "ТВОРОГ" ЦЕ НЕ "БУДЗ" !

26 листопада 2019

Ну, я вважаю що історична межа Європи пролягає там, де сир ґляґують.
До того ж розбиратися у сирі це також ознака наявності культу їжі у даного народу.
Українці це гурмани як французи та італійці чи варвари з голодного краю як американці, росіяни або англійці?
Я вважаю, що культ їжі в українців існує, це частина нашої тотожності і це дуже, дуже добре.

26 листопада 2019

Vadik Veselovsky, Ваша погляди про історичну ґляґ-межу Європи дуже цікаві.
Приємно було поспілкуватися з людиною, яка розуміється у приготуванні різних сирів.
Думки висловлені. Працюймо далі !

18 квітня 2020

Запозичення.

будз
0
Карл-Франц Ян Йосиф 26 листопада 2019
12 листопада 2020

запозичення з румунської мови

бундз
0

бундз, бундза
сир із молока вівці r2u.org.ua: бундз

S. Velichko 12 листопада 2020
12 листопада 2020

запозичення з румунської мови

сиркис
0

сир + кислий

Дима Кулиш 24 квітня
Запропонувати свій варіант перекладу
Увійдіть щоб додати переклад
Обговорення слова
1 жовтня 2018

Навіщо ж перекладати уже існуючий слов'янський відповідник?

Поділитись з друзями