Соус — додатковий компонент страви, з характерною напіврідкою консистенцією, який використовують у процесі приготування страви або подають до готової страви для поліпшення її смаку і аромату.
Приклад вживання
Соуси готують з борошном на молоці або сметані, на бульйоні з грибів, м'яса або риби, без борошна на вершковому маслі, олії або з додаванням оцту.
Соус — додатковий компонент страви, з характерною напіврідкою консистенцією, який використовують у процесі приготування страви або подають до готової страви для поліпшення її смаку і аромату.
Соуси готують з борошном на молоці або сметані, на бульйоні з грибів, м'яса або риби, без борошна на вершковому маслі, олії або з додаванням оцту.
от фр. sauce — підливка
Перекладаємо слово соус
І в словниках є давніших, то нащо вигадувати?
+
Є у словнику з такою ж тямою:
r2u.org.ua: соус
Не годиться – багатозначне слово:
sum.in.ua: polyvka
Краще Пiдлива (див. словник Уманця, Спiлки; Iзюмова)
Ну й що? Годиться, не вигадуйте.
Поливка – це те, до поливають
Соусом не завжди поливають.
Краще пiдлива, бо пiдливають до чогось
Та й народ досi так каже на б. ч. Украïни
+
r2u.org.ua: соус
Не всi сьогоднi будуть сприймати це слово саме в цьому варiянтi. Тому краше пiдлива, аби менше сперечались
r2u.org.ua: соус
ЕСУМ (ІІІ, 498–499: мокнути): мáчка "підлива".
Gerelo? U "ЕСУМ" bo macyénca/мачанка e "straua iz suirou ta smetanui".
Це саме про один вид соусу, а саме кислого курячого:
r2u.org.ua: сокове